GOJISAN Logo gojisan
Unser Immunsystem

Sistemi ynë imunitar

Trupi i njeriut bie në kontakt me patogjenë të shumtë çdo ditë.

Pavarësisht nëse është një virus, bakter apo substancë e dëmshme, trupi ynë duhet të jetë gjithmonë gati për t’u mbrojtur nga ato. " Dhe kjo është pikërisht arsyeja pse ai zhvilloi një mekanizëm mjaft të sofistikuar: sistemin imunitar.

Kështu funksionon sistemi ynë imunitar

Sistemi kompleks i mbrojtjes përbëhet nga qeliza (p.sh. qelizat e bardha të gjakut), organet (p.sh. shpretka ose nyjet limfatike) dhe trupat proteinikë (p.sh. antitrupat). Substancat speciale të mesazherëve përdoren për komunikim brenda sistemit imunitar. [1]

Sistemi ynë imunitar përbëhet nga mbrojtje imune jo specifike (të lindura) dhe specifike (të fituara). Këto dy sisteme punojnë së bashku dhe plotësojnë njëri -tjetrin në mbrojtjen kundër substancave të huaja. Mbrojtja e lindur në veçanti ka një efektivitet të gjerë ndaj patogjenëve dhe megjithatë: Për të parandaluar përhapjen e mikrobeve, sistemi specifik gjithashtu luan rol. Ai specializohet në "ndërhyrës" të caktuar dhe gjithashtu ka një as në mëngë: limfocitet, një nëngrup i qelizave të bardha të gjakut, mund të luftojnë patogjenët në mënyrë të targetuar nëse ata tashmë kanë pasur kontakt me ta. Ata "mësojnë" nga sulmet në trup dhe formojnë antitrupa të veçantë[2].

Roli thelbësor që luan sistemi imunitar për njerëzit është i pamohueshëm. Mekanizmi kompleks punon gjatë gjithë kohës për të mbrojtur jo vetëm trupin nga bakteret ose viruset, por edhe për të shmangur parazitët, kërpudhat dhe grimcat e dëmshme[3].

Forconi sistemin imunitar

Por herë pas here, edhe sistemi më i mirë ka nevojë për pak ndihmë. Ka mënyra të shumta për të forcuar mbrojtjen e trupit dhe për të mbështetur sistemin imunitar. Kjo përfshin:

  • Një mënyrë jetese e shëndetshme: bëni ushtrime të mjaftueshme, zvogëloni stresin, flini mjaftueshëm
  • Një dietë e ekuilibruar: shumë perime, fruta dhe ushqime të pasura me vitamina dhe lëndë ushqyese
  • Pini mjaftueshëm: të paktën dy litra ujë në ditë
  • Merrni rreze dielli: Furnizim natyral me vitaminë D
  • Larje dhe dezinfektim i rregullt i duarve

Sidomos të moshuarit, gratë shtatzëna, fëmijët dhe njerëzit që janë të ekspozuar shumë ndaj stresit, duhet t'i kushtojnë vëmendje të veçantë forcimit të sistemit të tyre imunitar.